Foto: Janerik Henriksson/Scanpix
Kronoberg

Ökad stress och oro får unga att äta piller

1:42 min

Allt fler ungdomar äter piller mot depression. Användningen av antidepressiva läkemedel ökar i Kronoberg, det har vi berättat om tidigare i nyheterna. Och bland ungdomar har det varit en markant ökning de senaste fem åren. Något som man bland annat märkt av på flera gymnasieskolor i länet. 

– Det är ökad oro, stress och sömnsvårigheter. Dessutom ser vi ett ökat självskadebeteende, säger kuratorn på Kungsmadskolan i Växjö, Birgit Jonasson.

– Det är tragiskt att vi fått ett samhälle där ungdomar i tidig ålder måste ta piller för att klara av sin livssituation, fortsätter Jonasson.

För fem år sedan var det 717 ungdomar i Kronoberg (mellan 15 och 24 år) som tog ut antidepressiva mediciner, minst en gång.

I dag är den siffran över 1000 personer, vilket är en 40-procentig ökning.

– Jag skulle vilja att man i större utsträckning tog till KBT-vård. Man följer upp det dåligt, säger kuratorn.

"Det är mycket press från skolan"

Birgit Jonasson tror att det är lättare för ungdomar att få mediciner utskrivna idag, men samtidigt menar hon att ökningen också beror på att allt fler faktiskt ÄR deprimerade.

Och hon får medhåll av eleven på Kungsmadskolan, Saga Palmqvist.

– Men har mycket press från skolan och då kan man gå ner sig totalt. Dessutom kommer det press från sociala medier om hur man ska vara och så där, säger Palmqvist.

Men alla är inte överens med Saga Palmqvist och kuratorn Birgit Jonasson.

– Jag tror inte att det är så allvarligt. Det är många som äter det för att kunna säga att man deprimerad. Det är mycket skitsnack, säger "Madde".

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista