Foto: Bertil Ericsson/TT.
Alvesta

Framgångsrik stresskurs

1:09 min

När stressen blir så påtaglig att du får svårt att sova och minnas saker, då kan en kurs vara lösningen. Stresshanteringskursen "Vardagsrevidering" är nu inne på sin femte omgång på Alvesta vårdcentral, en kurs som både är unik i länet och som hittills visat på goda resultat. 

Arbetsterapeuten Pernilla Salomonsson som leder kurserna sedan starten 2011 berättar att alla deltagare efter kursen känner att de blivit bättre.

De flesta tycker också att de fått en bättre livskvalitet och större delen av de som var sjukskrivna när de började kursen har ökat sin arbetsförmåga.

Vardagsrevidering handlar om att analysera och sätta mål för att förändra sin vardag i grupper.

Målen är individuella och utvecklas tillsammans med terapeuten. Under 20 veckor träffas deltagarna 14 gånger.

"Verkar som problemen och sjukskrivningarna ökar"

Vägen in kan variera, en del blir remitterade av läkare, andra söker sig dit själva.

– Det verkar som de ökar, problemen och sjukskrivningarna på grund av lättare psykisk ohälsa och stress, säger Pernilla Salomonsson.

Det bästa är om man söker hjälp innan man blivit sjukskriven. Ett förebyggande arbete som brukar uppmuntras.

– Är man i arbete kan man få något som kallas förebyggande sjukpenning som funkar jättebra. Då får man vara ledig från jobbet för att gå kursen och får då ersättning från försäkringskassan.

Under våren planeras nu ytterligare en kurs i "vardagsrevidering" i Rottne.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista