Oregano kan vara ett sätt att skydda sig mot vinterkräksjuka. Foto: Pontus Lundahl/Scanpix.
Vinterkräksjukan

Pizzakrydda kan skydda mot vinterkräksjuka

1:08 min

Den som vill undvika att få vinterkräksjuka kan få skydd genom att äta pizza. Pizzakryddan oregano kan nämligen fungera som ett skydd, enligt ny forskning. Men på Växjös gator går åsikterna isär.

– Jag tycker inte om oregano för att det är så starkt. Så jag äter inte mycket oregano, säger Peter Andersson som för dagen är på besök på en pizzeria.

Litar du på att oregano skulle hjälpa mot vinterkräksjukan?

– Ja, det skulle det säkert göra, säger han.

Men Kim Vikström, som också ska äta pizza, är av en annan åsikt.

– Det känns inte som att oregano skulle hjälpa mot det. Jag har hört vitpeppar, men inte oregano. Jag har testat det någon gång, men då fick jag vinterkräksjukan så jag tror inte på det, säger hon. 

Ämnet karvakrol i oreganon angriper de proteiner som skyddar noroviruset. Och då kan andra mediciner slå ut viruset har forskare vid universitet i Arizona i USA konstaterat, skriver Svenska Dagbladet.

Resultatet av studien har publicerats i Journal of Applied Microbiology.

Karvakrol finns även i olja från mejram och timjan, men inte i samma höga halter som i oregano.

Pizzabagaren Milad Henna sätter sin tillit i den nya forskningen.

– Jag tror faktiskt på det. Det kommer från växter och kryddor, så det är mer naturligt. Det är inget man gör hemma direkt. Så jag tror att det kan hjälpa, säger Milad Henna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista