Arkivfoto: Glenn Möllergren/Sveriges Radio

Rapport klar: Så ska glasrikets kulturmiljöer räddas

0:37 min

Glasrikets speciella kulturmiljöer – skorstenarna, hyttorna och annat som ger samhällena karaktär – ska bevaras. Det anser länsstyrelserna i Kalmar och Kronobergs län och nu kan man söka bidrag för speciella satsningar under två år.

– Vi kommer inte undan Glasriket, det är en del av vår identitet i det här länet, säger Katarina Sundberg, som är byggnadsantikvarie vid Länsstyrelsen i Kalmar län.

Med det menar hon att miljöerna i Glasriket i Småland är världsunika och vi måste göra något av dem om vi vill bevara vår historia och vårt kulturarv.

Som det ser ut nu finns det många fysiska miljöer som riskerar att förfalla om ingen gör något och nu är en rapport klar över vad som ska prioriteras.

– Det är ju så att byggnader som inte har en funktion har en tendens att förfalla, och det här är stora byggnader. Men kan man fundera över någon annan funktion till exempel, så kan historien gå vidare, säger Katarina Sundberg.

Rapporten, som sammanställdes förra året och som offentliggörs nu, ingår i uppdraget som Kalmar och Kronobergs län har fått av regeringen att lägga upp en strategi för hur Glasriket ska bevaras. Och de kommande två åren kan man söka bidrag för särskilda insatser. I Kalmar län kommer projekt i Orrefors, Alsterbro och Åfors att gå först.

Men pengarna kommer inte räcka långt, det kostar till exempel 800 000 kronor bara att renovera en skorsten.

– Vi har pengar 2014 och 2015 det är det vi vet i dagsläget, och årets pengar det är 300 000 kronor per län. Så vi ska se vad vi kan göra för de pengarna så att det når så många som möjligt, säger Katarina Sundberg.

Vad händer sedan då?

– Förhoppningsvis får vi igång mindre verksamheter, och så använder sig det stora regeringsuppdraget av det vi förmedlar så att vi får igång Glasriket, fast i en annan form än tidigare.

Totalt är det 57 bruksmiljöer som ingår i vårt världsunika Glasrike enligt rapporten, här finns 20 tydliga glasbrukssamhällen som kan användas för att stärka områdets speciella kulturarv och näringsliv.

Det handlar om äkta brukssamhällen med en unik historia där hela byarna är uppbyggda kring bruken, så det är mycket som kan bevaras, både bostäder, verkstäder, redskap och människors berättelser.

– Man vill ha äkthet idag, och vi har det i Glasriket, säger Katarina Sundberg.

Både Katarina Sundberg och Susann Johannisson, bebyggelseantikvarie på Kalmar läns museum, lyfter bland annat fram hela Orrefors som en ort med en massa fantastiska minnesmärken och byggnader som folk inte känner till och inte ser idag.

Där finns bland annat ett byggnadsminne i form av en hammarsmedja, som härstammar från järnbruket - den industri i Glasriket som låg till grund för själva glastilllverkningen. Och i Kosta, 20 meter från den nybyggda outletbutiken finns platsen där den allra första glashyttan i regionen byggdes, den är inte ens utmärkt med en skylt.

– Det är när man går runt på orten som man förstår, det finns en massa platser som berättar om levnadsförhållanden och produktionen förr, säger Susann Johannisson.

I strategin som nu är klar, listas vårdinsatser, informationsinsatser och möjligheter till utveckling av själva besöksmålen. Problemen med att bevara byggnaderna är dels att de är stora, och oisolerade eftersom det förr var en vits med att få ut hettan från ugnarna.

När det gäller upplevelser och arrangemang, krävs samarbete. Som rapportförfattarna ser det har man mest satsat på marknadsföring idag i stället för att samordna arbetet med att faktiskt ge besökarna något när de kommer.

Susann Johannisson visar broschyrer som trycktes upp för flera år sedan med kartor över varje unik glasbruksort, men de har inte nått ut till turisterna som man hade hoppats.

– En guidad tur som man får av en människa som berättar, som själv har varit med och upplevt, det finns inget som slår det. Man kan ha appar och så men det är inte samma sak som att träffa en levande människa, som har varit med om det själv, säger hon.

Vem ska hålla i det då?

– Det är en bra fråga. Det finns ingen som jobbar med att samordna Glasriket, eller med att få folk att samarbeta, att känna till vad som händer eller med att hitta på nya sätt att arbeta ihop, säger Susann Johannisson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista