Sebastian Carlsson missar ett av många skott i andra halvlek. Foto: Anna Tigerström/Sveriges Radio
Handboll

Alstermo saknade glöd och skärpa

3:48 min

Alstermo hade chansen att gripa ett av de få återstående halmstråna för att klara sig kvar i handbollsallsvenskan. Men glöden var som bortblåst i matchen mot RP Linköping och efter förlust med 21-29 måste Alstermo akta sig från att sugas in i det svarta hålet igen.

Efter kaos med tränar- och spelaflykt i början av säsongen befann sig Alstermo i ett svart hål av idel förluster och dålig stämning i truppen.

Men efter att Tomas Lundberg gjort comeback som tränare har han sakta men säkert lyckats styra spelarna in i ljuset igen. De senaste två omgångarna har Alstermo till och med svävat på små moln och lyckats vinna både över Aranäs och topplaget Västerås.

Ljusa förutsättningar att vinna

Så förutsättningarna inför matchen mot Linköping, som ligger strax ovanför kvalstrecket, var ljusa.

Men att vinna handbollsmatcher funkar inte om man som Alstermo i andra halvlek

  • saknar glöd
  • saknar skärpa
  • saknar målkänsla
  • saknar lagmoral.

Alstermo hängde med ganska bra i första halvlek (14-18) men sedan försvann ovanstående egenskaper från laget och det betydligt hungrigare Linköping kunde leka till sig segern relativt enkelt.

Bara ett mål sista kvarten

Hemmalaget lyckades bara prestera ett enda (!) mål under matchens sista femton minuter. Linköpings målvakt Alexander Rosén storspelade samtidigt som bland andra Sebastian Carlsson och elitseriemeriterade Gabriel De Santis sköt överallt utom i mål.

Efter matchen dröjde det 20 minuter innan hemmaspelarna kom ut ur omklädningsrummet.

– Vi ville samla ihop oss så att vi inte kommer ner i det mörka hålet som innan, säger Alstermos lagkapten Ali Baloch som efter nyår har gjort comeback efter en höftoperation.

Hälsning till Hallby

Och trots ett till synes hopplöst läge - det är sex omgångar kvar och Alstermo har sex poäng upp till kvalplats - har Ali Baloch och hans lagkamrater inte gett upp.

I nästa match väntar ett hett Smålandsderby mot Hallby från Jönköping, som ligger sist i den allsvenska tabellen, platsen nedanför Alstermo.

– När vi börjar fokusera på den matchen kommer alla vara tända till tusen. Så Joakim Löfstedt (tränare i Hallby, reds anm), var beredda, är Balochs hälsning till rivalerna.

Anna Tigerström
anna.tigerstrom@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista