Sverige

Stora skillnader i våldtäktsåtal

Det är stora skillnader mellan landets polisdistrikt om en anmäld våldtäkt resulterar i ett åtal eller inte. Och nu vill Rikspolisstyrelsen försöka jämna ut skillnaderna och öka uppklarningen. I Kronoberg väcks åtal i 29 procent av de anmälda våldtäkterna, medan det i Sörmland och Västernorrland väcks åtal i drygt 50 procent av fallen.

Snittet i landet ligger på 21 procent, enligt siffror från Brå för 2010-2012, skriver Metro.

Rikspolisstyrelsen har dock inlett en studie som syftar till att jämna ut och öka uppklarningen över landet. Enligt tidningen tyder mycket på att sexualbrottsutredningar hanteras olika i de 21 polisdistrikten och att det behövs en kompetenshöjning.

– Det kan handla om prioriteringar och attityder - allt från hur man bemöter och förhör brottsoffer och misstänkta till hur brottet bedöms och prioriteras i förhållande till andra brott, säger kriminalkommissarie Eva von Vogelsang, som leder studien, till Metro.

Såväl poliser, åklagare som experter inom kriminalteknik arbetar med studien.

– Vi ska hitta fakta som kan skapa enhetliga metoder när det gäller till exempel förhör, men inte minst spårsäkring och kriminalteknik, som många gånger kan vara avgörande för en våldtäktsutredning, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista