Distriktsläkaren Urban Statin i mitten mellan två kollegor. Foto: Jonatan Bergman/Sveriges Radio.
Sjukvården

Luddiga riktlinjer för akutvård för papperslösa och asylsökande

1:49 min

Den 28 februari kommer socialdepartementet med nya riktlinjer för akutvård av asylsökande och papperslösa. Som det är nu säger riktlinjerna att endast de patienter som inte kan anstå, alltså inte kan vänta, ska få vård. Och det är en problematisk formulering menar distriktsläkaren Urban Statin.

Distriktsläkaren Urban Statin är verksamhetschef för Alvesta- och Mohedas vårdcentraler. Han ser en problematik i de nuvarande riktlinjerna. 

– Ja, det blir ju en gråzon mellan akutverksamhet och det som kan anstå. Vissa saker kan verkligen anstå, man behöver inte sätta in en knäprotes.

– Men vissa saker finns i gråzonen där emellan och där måste man göra en individuell bedömning av vad det är för människa, sjukdom, vilket land de kommer ifrån. Ja, det är många parametrar man behöver ta hänsyn till, säger Urban Statin. 

Vad är det som blir problematiskt med det?

– Bestämmer man sig för att detta kan anstå, och det i själ och hjärta känns som att det inte var bra så kan det vara jobbigt både för patienten och för den personal som möter patienten. 

Det var i juli förra året som nuvarande riktlinjer jämställde akutvården för papperslösa med den för asylsökande.

Riktlinjer som kan strida mot sjukvårdslagen, menar Urban Statin.

– Ja, det kan det ju göra om sjukvårdslagen säger att man ska ta hand om en åkomma och det andra regelverket säger att det behöver jag inte för att det kan anstå.

– Det är då jag hävdar att vi måste ha rätt att göra en individuell bedömning från fall till fall. Vi följer naturligtvis regelverket, det gör vi alltid. Men vi anpassar ibland regelverket till verkligheten. 

Ni börjer på reglerna lite?

– Ja, vi töjer. Töjer och bänder för att det ska bli så bra som möjligt. 

Urban Statin slår sig ner i fikarummet på Alvestas vårdcentrals flyktingmottagning. Han kikar på sina kollegor, en sjuksköterska, en undersköterska och en praktikant.

De ser alla fram emot socialdepartementets nya riktlinjer för akutvård av papperslösa och asylsökande.   

– Det är viktigt att de försöker hitta former som gör att vi som jobbar i den här verksamheten känner att vi är seriösa och att vi kan bevara vår yrkesheder i arbetet, säger Urban Statin.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista