Kronoberg

Samtal ges alltid vid depression

Det finns inga ungdomar som bara får antidepressiva läkemedel vid depressioner. Det sker alltid i kombination med samtal.

Det säger Jutta Qvant, avdelningschef på barn och ungdomspsykiatrin i Växjö och håller därför inte med om kritiken att ungdomar får läkemedel utskrivna istället för terapi.

P4 kronoberg har tidigare berättat om att på fem år har antalet ungdomar som ätit antidepressiva läkemedel ökat med 40 procent.

Kuratorn, Birgit Jonasson, sa då att det vore önskvärt att man inom vården skulle satsa mer på terapi istället för att alltför lättvindigt skriva ut läkemedel till ungdomar.

Detta håller inte Jutta Qvant med om. Dels för att alla ungdomar i första hand erbjuds samtalsterapi innan man sätter in läkemedel. Hon vill inte svara för hur andra gör, men riktlinjerna inom barn- och ungdomspsykiatrin i Växjö säger så.

Hon tror att orsaken till ökningen är att barn och ungdomar mår sämre.

– Det ställs väldigt mycket krav på att man ska vara lycklig, vara på ett visst sätt och se ut på ett visst sätt. Det är många viktiga val som ska göras tidigt, säger hon.

Det talas ofta om antidepressiva läkemedel som något negativt att ge barn och ungdomar, är det alltid det?

– Har man drabbats av en kraftig depression så kan läkemedel vara ett bra komplement till terapi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista