Många menar att 90-talister är en luststyrd generation som bara gör det de känner för. Foto: Scanpix
Kronoberg

Luststyrda 90-talister skapar diskussioner

1:32 min

I helgen skrev journalisten Jenny Strömstedt en krönika i Expressen där hon skrev att 90-talister är en luststyrd generation som inte gör något de inte känner för.

Krönikan blev en av de mest delade artiklarna på internet under dessa dagar och har skapat många diskussioner.

Men enligt Linnéuniversitetets barn- och ungdomsforskare, Mats Trondman, kan man inte säga att en hel generation är på ett visst sätt.

– Nej det snabba svaret på frågan om en generation är på ett visst sätt är nej. Däremot kan de ha upplevt samma sak, samma samhällstrender, händelser med mera som gör att de kan ha många likheter, säger Mats Trondman.

Han tror inte att 90-talisterna kan klassas som luststyrda. Tvärtom menar han att det finns forskning som säger annat.

– Vi kommer nog se många 90-talister som blir väldigt disciplinerade för att klara av att nå framgång i vårt samhälle.

Däremot kan han förstå en liten del i vad många menar skulle vara den luststyrda och lite bortskämda 90-talisten. De är den första generationen som är uppväxta i ett samhälle där mycket utgår från barnen.

– De har sedan de varit små fått höra vad tycker du? Vilket tv-program vill du titta på? Vilken mat vill du ha? Och så vidare. Det har såklart gjort att de inte automatiskt ser vuxna som auktoriteter. Och det har de med sig idag, säger Mats Trondman.

De har alltså fått lära sig att bestämma och ifrågasätta. Är det något positivt eller negativt?

– Vrider du om armen på mig så säger jag såklart att det är positivt med kritiskt tänkande och att inte bara göra det man blir tillsagd att göra. Men det får också konsekvenser.

Vad tycker du om detta? Kan man dra en hel generation över en kam? Kommentera gärna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista