Växjö

Få söker gymnasieprogram på friskolorna

1:34 min

22 sökande på nio program. Det är antalet sökande elever till Smålandsgymnasiet i Växjö, före detta John Bauergymnasiet.

Och det är tufft för flera friskolor, det visar siffror efter att länets blivande gymnasieelver gjort sina första val av gymnasieskola.

– Vi väntar med att dra några slutsatser tills vi sett alla siffror. Vi väntar fortfarande på några kommuner. Men visst vore det roligare om det var 60 eller 100 sökande, säger Per Syrén chef för Smålandsgymnasiet.

Det preliminära valet till höstens gymnasieprogram avslutades i helgen, men eleverna kan fortfarande ändra sig till 15:e maj. Det här är valet är en viktig mall för hur skolorna ska planera inför hösten.

Resultatet visar att trenden håller i sig, eleverna väljer i första hand de kommunala skolorna. Och det är de traditionella Naturvetenskapliga, Samhällsvetenskapliga och Ekonomiprogrammen som flest väljer.

Samtidigt fortsätter trenden neråt för friskolorna. När Per Syrén på Smålandsgymnasiet tog över efter John Bauergymnasiet konkurs så förstod han att det skulle bli tufft.

– Vi ser ju också att vi kommer få många av de här som har sökt i andra hand kommer göra omval i april maj när de ser att skolan finns kvar. Så jag är inte orolig över det.

Kommer ni behöva lägga ner program?

– Jag vill inte spekulera i när vi inte har fullständiga siffror.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista