Kronoberg

Dataintrången ökar i länet

Polisen: Gärningsmannen sitter ofta långt ifrån oss
1:43 min

Allt fler dataintrång anmäls till Kronobergspolisen. 2013 anmäldes 222 fall av dataintrång vilket nästan är fyra gånger så många som för två år sen. Många av brotten handlar om att kapa åt sig kontouppgifter för att komma åt pengar, säger förundersökningsledare Börje Svensson på bedrägerienheten.

– Datorn har ju blivit ett brottsverktyg, vi ser ju att kriminella människor som tidigare begick andra sorters brott nu använder datorn för att begå brott och på så sätt tjäna pengar. 

Dataintrång kan se ut på olika sätt. Det kan till exempel handla om landstingsanställda som tar sin in i journalhandlingar som man inte har rätt till.

Det kan också handla om någon som tagit sig in på din facebooksida, så kallade facerape, för att sprida information.

Polisen får allt fler anmälningar om dataintrång på sitt bord och intrången blir allt mer avanserade och bara fantasin sätter stopp för bedragarna.

Börje Svensson jobbar bland annat med anmälningarna som rör bedrägerier som i vissa fall handlar om att personer fått sina datorer kapade med hjälp av trojaner.

Bedragaren kräver en summa pengar inom 48 timmar med hot om att anmäla eller hängas ut den drabbade på nätet. Brevet ser ut att komma från polisen men det är fejk. Kontokapningar är ett annat problem som Börje Svensson får jobba med

– Ja vi får in sådana ärenden men tyvärr är de ganska svåra har ofta gärningsmännen sittande lång borta ifrån oss så vi når dem inte, vi ser ju via spårningen av pengarna att de lämnar landet helt enkelt.

Antalet dataintrång i Kronoberg

Exempel på dataintrång är att man kapar mailkonton för att göra bedrägerier eller att man tar facbookkonton för att sprida oriktig information.

Så här många dataintgång anländes i Kronoberg under följande år:

2010: 63

2011: 63

2012: 134

2013: 222

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".