Ect-apparat. Foto Moa Soltanian Magnusson

Elchocksbehandling vid depression ses över

1:50 min

I Kronoberg är det omkring 700 personer per år som får elchocksbehandling mot depression. Och nu ska riktlinjerna för behandling med elchocker ses över i hela landet. En del av arbetet är att bygga upp ett kvalitetsregister kring ECT-behandlingar.

Pia Nordanskog, är forskare och överläkare i Linköping_

- Ja syftet med kvalitetsregistret är ju att öka kvalitén kring ECT-behandlingen i Sverige genom att vi registrerar dokumenterar, antalet behandlingar,  på vilken indikation får man  ETC i dag, hur många behandlingar får man i en ETC serie, så att man kan kvalitetsförbättra och utveckla behandlingen.

Elchocksbehandling går ut på att man framkallar ett kontrollerat epileptiskt anfall i hjärnan och ger ofta snabb lindring av djupa depressioner och akuta psykotiska tillstånd. 

Behandlingen har använts inom psykiatrin i mer än 70 år, men den har varit omstridd, inte minst på grund av de dramatiska bilder som visats av patienter som  vrider sig i kramper. Idag sövs patienterna innan behandlingen och Socialstyrelsen uppskattar att det utförs cirka 40 000 ECT-behandlingar varje år. 

ECT verkar snabbt men effekten är kortvarig  och ges ofta i kombination med medicin. En känd biverkan är tillfälliga minnesluckor i samband med behandlingen. Men debatten  handlar om bestående minnestörningar, något som flera patienter vittnat om. Socialstyrelsen håller nu på att inleda en uppgradering av sina riktlinjer för ECT-behandling.

Den här behandlingen är ju ifrågasatt och går man igenom forskning och vetenskap som finns och lägger upp riktlinjer så har vi stöd av det när vi använder det. Och det är ju inte bara Socialstyrelsen som håller på med riktlinjer utan också Svensk Psykatriska föreningen, vi håller på med riktlinjer nu som snart är färdiga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista