Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Ostkaka. Foto: TT

Den småländska ostkakan är räddad

"Viktigt att bevara våra mattraditioner"
1:20 min

Företagare med egen gårdsbutik får fortsätta att laga och sälja den småländska ostkakan, det skriver Livsmedelsverket. Förslaget från i höstas, att förbjuda försäljning av opastöriserad mjölk direkt från gård till konsumenter, möttes av högljudda protester.

Förslaget grundade sig i risken för ehec-smitta och innefattade även musslor, ägg och kött, men mötte högljudda protester från bland annat ostkakeälskare - där just den opastöriserade mjölken har en huvudroll.

Men nu skriver Livsmedelverket på sin hemsida att de som vill fortsätta tillverka ostkakan på samma sätt som de alltid har gjort får lov att fortsätta så.

Utredningen om den pastöriserade mjölken fortsätter dock då Livsmedelverket ska göra en fördjupad utredning.

LenaMarie Wikström, medlem i ostkakans vänner och medarrangör av SM i ostkaka, är glad över det nya beslutet.

– Det är väldigt viktigt att vi som alla andra länder bevarar våra mattraditioner. Ostkakan är väldigt speciell - särskilt för Småland.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".