Foto: Christine Olsson/TT

Tusentals mejl i omlopp - Skatteverket varnar för bluffen

0:46 min

Hundratusentals svenskar kan ha fått mejl från Skatteverket, där de ombeds fylla i sina kontouppgifter för att få tillbaka på skatten. Men det hela är en bluff, och nu varnar myndigheten och uppmanar den som drabbats att polisanmäla det hela.

– Jag tycker det är fruktansvärt att man gör så, men det är väl som så att de andra bluffmejlen som Nigeriabreven och så, de kanske inte fått tag på så många som blivit lurade på det. Då tar man det som är mest aktuellt, och det är ju det att man ska få tillbaka på skatten, säger Kay Kojer som är verksamhetsutvecklare på Skatteverket.

Han tror att hundratusentals personer kan ha fått mejlet med Skatteverkets logga, där man ombeds fylla i sina kontouppgifter för att få tillbaka på skatten. Dom första bluffmejlen som det här började skickas runt för två år sen, sen dess har dom dykt upp då å då, senast var det en våg nu i helgen. Och nu uppmanar Kay Kojer alla att anmäla.

– Man borde polisanmäla det här så att det är många som polisanmäler, för då måste polisen utreda det här.

Nu i vår när det är deklarationstider - kommer ni att kontakta via mejl då, någon gång?

– Vi kommer inte kontakta via mejl och be om kontouppgifter och kortuppgifter, det gör man bara via en säker inloggning via vår hemsida, säger Kay Kojer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista