Ljungby kommunhus. Foto: Sveriges Radio
Kronoberg

Ljungby går mot trenden - minskade befolkningen

4:25 min

Ljungby kommun var den enda kommunen i länet som minskade sin befolkning förra året. 146 personer färre bor nu i Ljungby jämfört med för ett år sedan, visar siffror från Statistiska Centralbyrån.

Och även om Växjö kommun ökar allra mest i antal personer, så är det faktiskt Alvesta kommun som ökar mest i procent, 19 280 personer bor nu i Alvesta.

Hela länet ökar också totalt sin befolkning, största delen där beror på att folk flyttar hit från andra län. Men en stor del är också invandring och svenskar som återinflyttat.

I Ljungby är dock invanringen lägre än i länets andra kommuner. Och där tror det moderata kommunalrådet Ann-Charlotte Wiesel att Ljungby måste satsa. Invandringen måste öka säger hon.

– Det har aldrig varit så många som flyttat till Kronoberg från utlandet som 2013, men vi har inte fått alls så många till vår kommun. Vi jobbar med den frågan, men vi måste ha någonstans för människor att bo också. Vi jobbar med det.

Therese Gabrielsson
therese.gabrielsson@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista