Elisabeth Wernersson, rektor för den kommunala vuxenutbildningen i Växjö. Foto: Lena Gustavsson/ Sveriges Radio
Kronoberg

Kommuner har svårt fylla lärlingsplatser

1:09 min

Regeringens stora satsning på lärlingsutbildningar har inte fungerat som det var tänkt. Kommunerna har svårt att fylla de tilldelade platserna och bara i Kronoberg får kommunerna nu betala tillbaka över 8 miljoner för lärlingsplatser som inte har utnyttjats.

– Vi har svårt att hitta sökande och att nå ut med budskapet att lärlingsutbildningen finns. En annan svårighet är att motivera arbetsgivare att ta emot lärlingar på sin arbetsplats, säger Elisabeth Wernersson, avdelningschef och rektor för den kommunala vuxenutbildningen i Växjö.

Få sökande och företag som inte är intresserade av att ta emot lärlingar gör att det går trögt för regeringens stora satsning på lärlingsutbildningar för att få fler i jobb. Växjö kommun fick pengar till över 50 platser förra året, men lyckades bara fylla tolv av dem.

– Vi får ta på oss att det inte är särskilt lyckat och satsa ännu mer på marknadsföring framåt.

Även de andra kommunerna i Kronoberg har haft svårt att fylla sina lärlingsplatser och total sett får kommunerna nu betala tillbaka över 8 miljoner till staten för de platser som inte har utnyttjats, enligt siffror från Skolverket.

Elisabeth Wernersson säger att det behövs mer marknadsföring kring lärlingsutbildningen, men kanske också bättre villkor för både lärlingar och företag.

– Man kan ju fundera på om villkoren för lärlingsutbildningen ska förändras så att det blir mer attraktivt. Både för arbetsgivare att ta emot lärlingar och för personerna att gå utbildningen. I dag får de ju ta studielån för att gå en lärlingsutbildning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista