Mer än varannan klr: Bertil Ericsson/ Scanpix

Unionen ser ökade problem med depressioner på arbetsplatser

1:33 min

En dålig arbetsmiljö ökar risken för att drabbas av depression och utmattningssyndrom visar en ny studie från stressforskningsinstitutet på Stockholms universitet. Och det här är ett växande problem säger Magnus Sjöholm på fackförbundet Unionen Småland

– Ja vi ser ju konsekvenserna av många brister i arbetsmiljön och människor hamnar i väldigt långa sjukskrivningar, det är utmattningsdepressioner och andra arbetsmiljörelaterade situationer.

Hur skulle du vilja beskriva trenden här i Kronoberg?

-Det ökar, säger Magnus Sjöholm som tycker det är viktigt att mellancheferna på arbetsplatserna nu får mandat att agera på arbetsmiljöproblem, som mobbing till exempel. Oftast är det högsta chefen som tar det ansvaret, och det är något som han ser som är ett problem. 

- Det sitter ibland chefer med mellan 20 och ibland 40 medarbetare som man ska genomföra medarbetarsamtal med och vara tillgängliga för och det är en fullständigt ohållbar situation.

Två chefer på en kommun i Jämtland dömdes i dag för att en 53 årig man tog livet av sig efter att ha blivit trakasserad på jobbet. Och det här är en viktig dom säger Magnus Sjöholm.

– Man får belysa hela den här situationen och att cheferna får utbildningar och större mandat att hantera den här typen av frågor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista