Per Brolléus hälsar på de danska grisarna och undrar vad det är för fel på dem. Foto: Emma Kvennberg/SR
Griskris

Per Brolléus: Vad är det för fel på dansk fläskfilé?

1:50 min

Samtidigt som den svenska grisnäringen har krismöte med landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C) om hur hur man ska lösa krisen inom branschen så har P4 Kronobergs reporter Per Brolléus tagit sig ner till Danmark för att se hur de danska grisarna mår.

– Det är lite det allt handlar om. Svensk fläskfilé är så dyr att producera så ingen köper den, utan istället köper folk dansk fläskfilé samtidigt som den får mycket kritik. Jag vill veta mer, säger Per Brolléus.

När Sverige gick med i EU så köpte svenskarna nästan 100 procent svenskt griskött. Idag har den siffran sjunkit till 68 procent.

Därför har grisindustrin slagit larm och idag kallade landsbygdsminister och centerpartisten Eskil Erlandsson till möte med företrädare för grisnäringen om hur den akuta krisen skulle lösas.

Lösningen blir att tre arbetsgrupper ska se över hela näringen från gård till butik. Arbetet med de olika grupperna ska starta så snart som möjligt för att framöver öka den svenska mat- och livsmedelsproduktionen.

Eskil Erlandsson har också i dagarna gått ut med ett brev från centerpartiet där han uppmanar befolkning och handlare att köpa och sälja svenskt kött.

Och just konsumentfrågan håller P4 Kronoberg på att titta närmare på. Just nu befinner sig reporter Per Brolléus i Danmark för att ta reda på mer om en ganska provocerande fråga.

– Alla håller på och säger att man inte ska äta dansk fläskfilé. Jag vill veta vad är det för fel på den danska fläskfilén.

Det är en ganska provokativ fråga!

– Ja verkligen. Många har åsikter om detta. Jag startade denna resa med en svensk grisbonde, jag har pratat med handlare i både Sverige och Danmark och även pratat med danska representanter från grisnäringen. Och ja, många åsikter är det.

Om några veckor kommer P4 Kronoberg att ha en vecka med tema mat. Då kommer du bland annat att få höra allt från Per Brolléus resa och vad han fick för svar på sin fråga; Vad är det för fel på dansk fläskfilé?

Om några veckor har P4 Kronoberg en temavecka om mat. Vad tycker du att vi ska ta upp? Kommentera gärna eller mejla nyheter.kronoberg@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista