Lars Fredriksson är institutionschef på SIS-hemmet Ryds brunn. Foto: Lars-Peter Hielle/ Sveriges Radio
Kronoberg

Effektivare skolgång på ungdomsinstitutioner väntas

1:29 min

Unga som sitter på institutionshem ska få en bättre och effektivare skolgång när kommunerna nu knyts närmare de så kallade SIS-hemmen.
– Skolgången är jätteviktig, säger Lars Fredriksson, institutionschef på SIS-hemmet Ryds brunn där pojkar mellan 13-16 år sitter omhändertagna för bland annat kriminalitet och missbruk.

Pojkarna får ofta dålig skolstart på hemmen när institutionen inte har hela bakgrunden.

– Svårigheterna idag är att ha tillräckligt med information tidigt i placeringen - alltså att vi från dag ett kan börja med ett bra och vettigt skolunderlag istället för att arbeta oss igenom diagnoser och tester för att hitta nivåerna på de ungdomar som är här och att ha en klar och tydlig motpart i skolan på den ort eller hemkommun de ska flytta tillbaka till efter oss. Vi förtydligar de rollerna genom ett antal samarbetsdokument och rutiner.

Statens institutionsstyrelse har fått i uppdrag av regeringen att man ska knyta SIS-hemmen närmare kommunerna för att ge de tvångsomhändertagna ungdomarna som sitter där så bra skolgång som möjligt.

Till en början försöker man få avtal med de kommuner som har flest inskrivna på SIS-hem runt om i Sverige. Det handlar om att ha bra kontaktpersoner i kommunerna som gör att det inte behöver bli ett detektivarbete varje gång en ny person tvångsomhändertas.

– Skolgången är jätteviktig. Det är en av det största framgångsfaktorerna och största skyddsfaktorn att ha en gedigen utbildningsbakgrund för att ta sig vidare i livet och förändra sin livssituation. Och vi jobbar ju här med precis samma krav på skolan på institutionen som man har i vilken kommun som helst. Skolplikten gäller och läroplan och betygskriterier ska vi också jobba med.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista