Katarina Brännström, moderat riksdagsledamot från Växjö. Foto: Henrik Montgomery/ Scanpix
Kronoberg

Kommunerna får bakläxa om lärlingsutbildningen

0:47 min

Kommunerna måste jobba hårdare på att marknadsföra lärlingsutbildningen. Det säger Katarina Brännström (M) riksdagsledamot från länet, efter vår rapportering om att kommunerna inte lyckats fylla de utbildningsplatser de fått pengar till av staten.

Jag tycker det är mycket beklagligt. När staten erbjuder pengar för en fantastiskt bra utbildning och kommunerna inte lyckas i sitt uppdrag, då tycker jag att de ska få gå hem och göra en omläxa, säger Katarina Brännström (M).

I nyheterna i morse berättade vi att det går trögt för regeringens stora satsning på lärlingsutbildningar. I Kronoberg hade kommunerna så svårt att fylla sina platser förra året att de nu får betala tillbaka över 8 miljoner till staten för platser de inte utnyttjat. Få sökande och svårigheter att få arbetsgivare att ställa upp, var förklaringen.

Men Katarina Brännström är besviken och säger att kommunerna måste bli bättre på att informera både arbetslösa och arbetsgivare om vad lärlingsutbildningen går ut på.

– Vi kommer inte att ge upp det här, och behöver det göras förändringar så kommer vi att göra det.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista