Tvåbarnsmamman Anna Svensson i Tingsryd. Foto: Lars-Peter Hielle/ Sveriges Radio
Tingsryd

Befolkningen ökade i Tingsryd

1:46 min

Efter att under massor av år tappat många invånare, så ökar nu befolkningen i Tingsryds kommun. 2013 blev man 15 personer fler jämfört med året innan - inte så mycket men trenden kan ha vänt.

– Det är ju positivt, det är viktigt att vi får in mer skatter och så, säger Åsa-Lena Hagelberg som besökte Börjes igår.

Bortsett från 2011, då man hade ett pyttelitet plus, så har befolkningen i Tingsryd minskat med i snitt 115 personer de senaste tio åren.

Men det kan ha hänt något. För även om det var fler som dog än föddes i kommunen, och en hel del gav sig av till andra delar av landet, så ökade befolkningen förra året.

Nästan 450 personer flyttade till Tingsryd från andra svenska kommuner, men till stor del beror pluset på att antalet som flyttat in från utlandet är stort. Om det är den stora satsningen på att locka holländare till kommunen som gett resultat eller om det är annan invandring avslöjar inte SCB:s siffror.

På Börjes i Tingsryd står också Anna Svensson med sina barn. Och hon blir glad när hon hör om siffrorna.

-- Det är klart det är jätteviktigt, många små orter har ju haft det tufft. Om Tingsryd börjar växa ger det ringar på vattnet.

Och Anna Svensson ser absolut en framtid i Tingsryd för sig och sina barn.

– Absolut, vi har en otroligt bra skola, och vi har många bra föreningar där de kan utöva sina fritidsintressen och träffa bra förebilder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista