Rektor Stephen Wang på Linnéuniversitetet. Foto: Lena Gustavsson/Sveriges Radio
Kronoberg

Linnéuniversitetets rektor förnekar toppstyrning

"En bra och effektiv organisation är viktig"
14 min

Linnéuniversitetet är inte toppstyrt utan medarbetarna är delaktiva i besluten. Det säger universitetets rektor Stephen Wang. Han tillbakavisar kritiken från organisationen Academic Rights Watch som menar att Linnéuniversitetet inte tillåter så kallat kollegialt styre enligt Unescos krav utan är toppstyrt.

– Så är det inte. Alla som har varit på Linnéuniversitetet vet att det bygger på ett kollegium där forskare och lärare tar fram underlag. Vi jobbar för att ta fram en smidig organisation utan en onödigt byråkratiskt i organisationen och vi försöker hitta snabbare beslutsvägar.

– Och det kan kanske ibland felaktigt uppfattas som en toppstyrning. För mig är det viktigt att vi har en bra och effektiv organisation där vi inte sitter onödig tid på möten utan ägnar tiden åt undervisning och forskning

Men är det inte allvarligt att en organisation som Academic Rights Watch i en rapport säger att universitetet är toppstyrt?

– Det är inte det den visar. Det är en formalia. De tittar på saker som om chefer väljs av kollegiet eller inte, ett ganska föråldrat sätt att se på en arbetsplats.

Har bestämmanderätten varit för stor historiskt sett?

– Det tycker jag inte men för ett modernt universitet som vill jobba effektivt kan inte alla vara med och bestämma. Det går an med ett universitet som har väldigt mycket forskning och där forskarna är helt självständiga. Men vi som har 35 000 studenter har andra krav på oss som en effektiv organisaton, säger Stephen Wang.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".