Foto: Bertil Enevåg Ericsson/TT.

Regeringen föreslår höjda skatter och sänkta bidrag för studenter

1:36 min

Anders Borg föreslår flera besparingar för att möta en svagare ekonomisk utveckling. Förutom att man vill sänka bidragsdelen i studiemedlet och höja lånedelen med 1 000 kronor i månaden för studenter, vill man också höja skatten för tobak och alkohol.

Regeringen vill få in uppemot nio miljarder kronor till statskassan fram till 2018 genom bland annat höjda skatter. Ett förslag är att höja skatten för tobak och alkohol.

Ett annat handlar om att sänka bidragsdelen i studiemedlet med 300 kronor per månad. Det ska ersättas med lån och samtidigt höjs lånedelen med 1 000 kronor per månad.

– Vi har under senare år sett en väldigt tydlig förändring i studenternas ekonomi. Vi är i dag uppe på fribelopp på 14 100 kronor i månadsinkomst och vi har sänkt skatten på de inkomsterna rätt kraftigt, då är det rimligt att vi också anpassar studiemedelsfinansieringen efter det, säger Anders Borg.

Men flera studenter på Linnéuniversitetet tycker inte att förändringen är en bra idé.

– Det innebär ju att man får ta mer lån och i slutändan måste man ju betala tillbaka det, säger Carl Larsson.

– Det behövs mer pengar till statskassan men det ska inte gå ut över oss studenter, säger Isabell Sundman.

Avdraget för pensionssparande från 1 000 kronor till 200 kronor ska ge 4,6 miljarder de närmsta åren. Och fordonskatten vill finansminister Anders Borg också höja. I snitt 200 kronor per år för de som kör bensindrivet och 500 kronor per år för de som kör dieselbilar. Det här gillar inte Ove Landgren som tankar sin nya dieselbil på en bensinmack i Växjö.

– Nu har man köpt en diesel för att det skulle bli lite billigare ju. Det gör ju mycket när man är pensionär, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista