1 av 2
Ola Kronkvist berättar om en annan bild av Araby än det man tidigare berättat om. Foto: Simon Campanello/SR
2 av 2
Under torsdagen presenterades en trygghetsundersökning gjord bara i områdena Araby och Dalbo. Foto: Simon Campanello/SR
Växjö

Boende på Dalbo och Araby trygga med sitt närområde

1:29 min

När Växjöborna för några år sedan blev tillfrågade om hur trygga de känner sig hamnade Araby och Dalbo i botten. Men en ny undersökning bland folk som bor, jobbar eller driver företag i området ger en helt annan bild.

- För det första kan vi konstatera att otryggheten inte är så problematisk som den Lokala trygghetsundersökningen ger uttryck för, säger Ola Kronkvist som är lärare och forskare på Linnéuniversitetets polisutbildning som genomfört undersökningen.

Den undersökning som polisstudenterna genomförde i höstas ger en helt annan bild av hur Araby och Dalbo upplevs. En som rimmar illa med de Lokala trygghetsundersökningar där Växjöbor fått svara på hur de upplever sitt närområde, varav den senaste släpptes 2012.

- Den visade kraftigt negativa resultat och visade på en problematisk bild på Araby och Dalbo. Framförallt svarar inte en sådan enkätstudie på frågan vad är det man egentligen är rädd för, berättar Ola Kronkvist.

Det är de frågorna som man nu försökt få svar på genom att intervjua ett 70-tal personer som bor, jobbar eller på annat sätt är engagerade i områdena. Resultatet är en mestadels positiv bild av Araby och Dalbo med några undantag.

Det som uppges som otryggt är saker som mopeder som kör för snabbt, platser som är dåligt belysta nattetid och i en del fall oro över vissa personer eller grupper i grannskapet. Däremot är det få som säger att de är rädda för att bli utsatta för brott.

Istället verkar den generella bilden vara att Araby och Dalbo har fått oförtjänt dåligt rykte.

- Man tycker att området är orättvist behandlat och orättvist beskrivet av media och av samhället, säger Ola Kronkvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista