1 av 7
Han är 18 år och övertygad om att han måste försvara det han kallar europeiska värden, frihet och rättsäkerhet. Foto: Maria Persson Löfgren / Sveriges Radio
2 av 7
Ukrainas president Viktor Janukovytj. Foto: Andrei Mosienko / TT
3 av 7
En hel shoppingvagn full med molotovcocktails vid den nygamla barrikaden som proteströrelsen återtagit. Foto: Maria Person Löfgren / Sveriges Radio
4 av 7
Journalisten Alexander och parfymexperten Jurij deltar på protestsidan. Foto: Maria Person Löfgren / Sveriges Radio
5 av 7
Ett militärtält som aktivisterna tagit över och nu flyttar mot torget nedför Chrustjevskovogatan. Foto: Maria Person Löfgren / Sveriges Radio
6 av 7
Ett av de unga offren från idag, skjuten i övre delen av buken. Foto: Maria Person Löfgren / Sveriges Radio
7 av 7
Nya barrikader prepareras med bildäck och molotovcocktails. Foto: Maria Persson Löfgren / Sveriges Radio

Dödssiffran stiger i Kiev

3:00 min

Dödssiffran i Ukraina stiger kraftigt. Minst 50 personer har mist livet i dag, uppger en parlamentstalesperson, skriver TT.

– Presidenten verkar inte ha kontroll över det som sker på självständighetstorget nu, säger Ekots utrikesreporter Sten Sjöström i en kommentar.

Sten Sjöström tycker det är svårt att se vad presidenten vill uppnå med de beslut som hittils fattats under veckor av kravaller och demonstrationer i Kiev och övriga Ukraina.

– Trots allt blod som varit i Kiev, har hans försök varit halvhjärtat att slå ner demonstrationerna. Samtidigt är det så att han står under hårt tryck i sin administration, som vill att presidenten ska slå till hårdare, säger Sten Sjöström.

Det som möjligen nu håller på att ske, enligt Sten Sjöström, är att hökarna i Janukovytj regering får som de vill.

– Man har sett pansarbilar som förts fram och det kommer rapporter om att extra miltärer och poliser dras ihop.

Det möte som varit mellan presidenten Janukovytj och de tre utrikesministrarna fårn Polen, Frankrike och Tyskland verkar inte ha lett till något nytt.

– Nej, deras närvaro kommer inte att påverka läget. Det som händer nu, styrs av inrikespolitik och hot om reseförbud mot vissa individer i presidentens administration kommer inte att förändra någonting av det som sker, säger Sten Sjöström.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista