Foto: Robert F. Bukaty / AP

OS-guldet till Kanada efter grov miss

1:29 min

Guldläge i den nionde omgången. Men Maria Prytz slant rejält med sista stenen, Kanada stal två poäng och säkrade OS-guldet.

En jämn och passiv final exploderade i den nionde omgången. Kanada barrikaderade i boet med som mest fyra poängstenar. Men lag Sigfridsson hade sista sten och kunde se till att ordna upp 3-4-underläget i OS-finalen.

Då missade den vanligtvis så säkra fyran Maria Prytz. Hennes, och omgångens, sista sten blev alldeles för kort. Kanada stal två poäng och gick upp i 6-3-ledning inför den tionde omgången. En omgång som avbröts med fyra stenar kvar att spela. Eftersom OS-finalen då redan var avgjord.

Det kanadensiska laget med skipper Jennifer Jones vann därmed OS-guld i sin debutolympiad.

– Kanada är värdiga vinnare, säger Radiosportens expert Anna Le Moine.

OS-silvret för lag Margaretha Sigfridsson (även med Maria Wennerström och Christina "Nina" Bertrup) är ändå en klar framgång. Efter att lag Anette Norberg tagit två raka OS-guld (2006 och 2010) gjorde nu Skellefteå-laget sin första olympiad.

Medalj var det stora målet. Och så blev ju också fallet.

David Hjorter
david.hjorter@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista