Chris O'Neill och prinsessan Madeleine nyblivna föräldrar. Foto: Scanpix

Prinsessan Madeleine har fått en dotter

Prinsessan Madeleine och Christopher O'Neill har fått en dotter, uppger hovet på sin hemsida. Flickan föddes på torsdagskvällen i New York klockan 22.41 lokal tid. Såväl mor som barn mår bra, enligt hemsidan.

Klockan 22.41, lokal tid i New York, fick prinsessan Madeleine och Christopher O'Neill en dotter, meddelar Riksmarskalk Svante Lindqvist på Hovets sajt.

Enligt Sönnerberg gick förlossningen bra. Många hade dock väntat sig att barnet skulle komma några dagar senare.

– Man planerar inte när det kommer barn, säger Annika Sönnerberg, informationschef vid Hovet.

– Allting har gått bra. Mor och barn befinner sig väl.

Kungen och drottningen är i Stockholm och är informerade.

– Liksom barnets pappa är alla väldigt glada. Även Victoria är informerad. Men hur kungafamiljen planerar fortsättningen, om alla ska åka till USA eller ej, är oklart just nu.

Barnets vikt har ännu inte meddelats officiellt.

Hovexperten Roger Lundgren tror inte att uppståndelsen kommer att bli lika stor kring Madeleines dotter som det blev när kronprinsessan Victoria födde Estelle.

– Eftersom Estelle har en framskjuten plats i tronföljden och blir drottning med all sannolikhet en dag, så är det klart att det är mycket, mycket större. Nu vet vi ju inte än vilken position detta barn kommer att få i kungahuset, vilka eventuella titlar och vilken position det får för familjen, säger Roger Lundgren till TT.

Statsminister Fredrik Reinfeldt skickar en grattishälsning via sin pressekreterare:

"Mina varmaste gratulationer till prinsessan Madeleine och Christopher O'Neill som i dag har blivit föräldrar till en liten flicka. Det är en stor dag för Kungahuset och för de nyblivna föräldrarna. Vi är många som i dag gläds med Prinsessan Madeleine och Christopher O'Neill".

Prinsessan Madeleine och Chris O'Neill förlovade sig hösten 2012 och vigseln ägde rum i Stockholm den 8 juni 2013.

Enligt successionsordningen ska en kung eller drottning i Sverige vara fallen efter Jean Baptiste Bernadotte, vara uppvuxen i riket, protestant, och får inte gifta sig utan kungens och regeringens samtycke.

Chris O'Neill är född i London och förblev utländsk medborgare efter vigseln. Om barnet blir enbart medborgare i USA kan det inte ingå i den svenska tronföljden.

O'Neill är också katolik. Om parets barn får en katolsk uppfostran kan de heller inte ta över den svenska tronen.

Om barnet inte växer upp i Sverige kan det inte ärva den svenska tronen.

Det här händer nu

Kommuniké.
Riksmarskalken meddelar landets ledning om födseln. Sedan publiceras information på hovets sajt och Facebook-sida.
Vittnesbekräftelse.
Ska ske dagen efter födseln. Barnet ska visas upp för vittnena - talmannen, statsministern, riksmarskalken och överhovmästarinnan. Vittnesbekräftelsen är ett dokument med underskrifter och sigill av vittnena. Men eftersom flickan föddes utomlands ska två läkare som var med under förlossningen på  New York Presbyterian Weill Cornell Medical Center i New York intyga att flickan är  Madeleines dotter.
Regeringen hissar flaggan.
Regeringskansliet kommer att hissa flaggan i dag med anledningen av prinsessans födsel. Även i samband med Te Deum i Slottskyrkan den 2 mars kommer regeringen att hissa flaggan.
Konselj. 
Som kungen kallar till. Regeringen sammanträder med statschefen som ordförande. Då informerar kungen om flickans titel, namn och tilltalsnamn.
Salut. Skjuts med 21 skott i anslutning till födseln. Från Skeppsholmen i Stockholm skjuts första saluten. Salut skjuts även i Boden, Härnösand, Karlskrona samt Göteborg.
Tacksägelsegudstjänst. Den 2 mars klockan 14 ska Te Deum, tacksägelsegudstjänst, hållas i Slottskyrkan på Kungliga slottet. Inbjudna är den närmaste familjen, representanter för riksdag, regering och övriga representanter från det officiella Sverige samt hovets personal.


Källa: Hovet (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista