Foto: Fredrik Sandberg/TT.
Kronoberg

Skärpta politikerpensioner inför valet i höst

1:45 min

De nya politiker som kommer in efter regionvalet i höst - det som ersätter landstinget och regionförbundet - kommer inte att få lika generösa pensionavstal som de gamla politikerna. Regionen kommer att följa Sveriges kommuner och landstings nya åtstramade modell för politikerpensioner.

– Jag utgår från att landstinget kommer att följa SKL:s rekommendationer fullt ut, säger landstingsfullmäktiges ordförande Rolf Sällryd (KD).

Sveriges Radio har i en rad reportage berättat om de pensionsregler som gäller för högt uppsatta politiker som landstingsråd och kommunalråd. Och systemet har blivit hårt kritiserat - bland annat eftersom det är möjligt för en politiker att få full pension vid 50 års ålder utan krav på att söka jobb.

Men de nya rekommendationerna som blev klara i höstas är striktare - där får berörda politiker rätt till ett omställningsstöd på som mest 85 procent av sitt arvode under tre år för att underlätta övergången till ett vanligt jobb när den politiska karriären är över. De får samtidigt rätt till aktiva omställningsinsatser till exempel utbildning.

I en enkätundersökning som Sveriges Radio har gjort säger sex av länets åtta kommuner att de ska införa de nya striktare reglerna, Uppvidinge och Älmhult har inte bestämt sig än, men kommer troligtvis att göra det, precis som den nya regionen. Det nya reglerna ska gälla från i höst, men omfattar bara de som kommer in som nya i politiken.

– Ja, det blir svårt att juridiskt lösa den här saken, och då har man landat i gamla regler för gamla politiker och nya regler för nya politiker.

Men en ny politiker som kommer att få det gamla mer generösa avtalet är centerpartisten Sven Sunesson som tar över som landstingsråd efter Lena Karlsson nu i mars. Detta eftersom det fortfarande är de gamla reglerna som gäller, säger Rolf Sällryd.

– Vi har ju ett regelverk som gäller nu och det gäller ju honom såväl som alla andra.

Vad tror du att andra tänker om det att han som kommer in nu i mars får generösa pensionsvillkor och de som kommer in bara några månader senare får helt andra?

– Det vill jag inte spekulera i, men börjar man sin verksamhet nu så är det det som gäller.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista