Tidigare år har Älmhults kommun fått betala ännu mer till landstinget för färdigbehandlade patienter de inte tagit hem. Foto: Bertil Ericson/TT
Älmhult

Färdigbehandlade patienter kvar på lasaretten

1:21 min

I över 120 dygn lät Älmhults kommun färdigbehandlade patienter ligga kvar på lasaretten i länet förra året. Och det kostade kommunen nästan en halv miljon kronor - pengar man nu fått betala till landstinget.

– De största problemen hade vi under hösten och då hade vi helt enkelt inte platser. Vi hade heller inte utbildad personal för vissa speciella problem vi behövde lösa, säger Vidar Lundbäck (C) socialnämndens ordförande i Älmhults kommun.

Platsbrist och särskilt vårdkrävade patienter är orsaken till att Älmhults kommun under förra året lät patienter ligga kvar på lasaretten i totalt 120 dygn trots att de var färdigbehandlade. Ett dygn i sjukhussäng kostar i genomsnitt 3 800 kronor, och Älmhults kommun har fått betala landstinget nästan en halv miljon för det här.

Men Älmhult är inte ensamma om att inte ta hem färdigbehandlade patienter. Växjö till exempel har fått en räkning från landstinget på drygt en halv miljon, och Alvesta en på 150 000.

Och ibland är det svårt att planera, säger Vidar Lundbäck.

– När det handlar om en väldigt kort period på några månader så kan vi ju inte starta upp nya avdelningar.

Tidigare år har Älmhults kommun fått betala ännu mer till landstinget för färdigbehandlade patienter de inte tagit hem, men framåt ser det bättre ut, säger Vidar Lundbäck.

– Vi tror att vi ligger ganska rätt i antalet platser. Vi har till och med lite mer platser per invånare än jämförbara kommuner.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista