Kronoberg

Inget klart om kritiserade politikerpensionerna

Kommunerna i Kronoberg har än så länge inte fattat några beslut om att strama upp reglerna för hur mycket avgående politiker ska kunna få i pension eller så kallat omställningsstöd. Men en enkätundersökning som Sveriges Radio har gjort visar att de flesta kommunerna i länet kommer att följa Sveriges kommuner och landstings nya rekommendationer.

Dagens pensionssystem för politiker har kritiserats hårt för att vara för generöst. Bland annat har det varit möjligt att få full pension vid 50 års ålder utan krav på att söka jobb.

Sveriges kommuner och landstings nya rekommendationer, som blev klara i höstas, innebär att berörda politiker har rätt till ett omställningsstöd på som mest 85 procent av sitt arvode under tre år. De får samtidigt rätt till aktiva omställningsinsatser som till exempel utbildning. Men de förutsätts också vara aktiva och söka jobb.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista