Raggande ringduvor. Foto: Ian Dunster via Wikimedia Commons
Kronoberg

Våren är här och duvorna raggar

Här i södra Sverige är det vår. Åtminstone meteorologiskt. Och visst syns vårtecknen - även om det fortfarande kan blåsa kallt om öronen.

– De senaste dagarna har ringduvorna kommit, om man åker runt i förorterna så sitter de helt plötsligt där på lyktstolparna, säger Didrik Vanhoenacker, jourhavande biolog på Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm.

Detta är ett vårtecken så gott som något, för ringduvorna flyttar söderut över vintern men är ofta tidiga med att återvända. Snart kommer man också kunna höra dem hoa och se dem spelflyga, som det heter när de dyker i luften och sedan flyger upp igen i en båge, beskriver Didrik Vanhoenacker.

– De gör det för att ragga brudar, förklarar han.

Enligt SMHI har våren kommit till Götaland, med dygnsmedeltemperaturen över nollan sju dagar i rad. I Malmö blommar vårgäck och enstaka tuvor av snödroppar i centrala stan. Under söndagen och måndagen väntas det varmare väder i de sydligaste delarna av landet - åtta till nio plusgrader på måndagen. Resten av landet får också varmare.

-Det väntas riktigt milt väder de närmaste dagarna långt upp i Norrland, säger Sofia Söderberg, jourhavande meteorolog vid SMHI.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista