Foto: Tomas Oneborg/TT
Sverige

Kommunal och LO fortfarande kritiska till 75-dagarsregeln

18 min

Fackförbundet Kommunal och LO är fortfarande starkt kritiska till deltidsbegränsningen i A-kassan, den så kallade 75-dagarsregeln, som begränsar antalet dagar som en person kan deltidsarbeta och få A-kassa under samma vecka.

"Den är kontraproduktiv i tider av hög arbetslöshet."

Oron var stor att mängder med medlemmar skulle tvingas ut i en oönskad arbetslöshet och att omsorgen skulle få svårt att få ihop personal. Men riktigt så blev det ju inte. Rätten till heltid i kommunerna mildrade den negativa effekt man förutspått.

Det var en fråga som var het då regeln infördes för snart sex år sedan, men som på senare år hamnat lite i skymundan. Men kritiken finns kvar. Det säger Anders Bergström, ordförande i kommunals A-kassa.

– Vi tycker att den är helt felaktig.

Även på LO, med 14 fackförbund under sina vingar, däribland Kommunal, arbetar man för en förändring. Där ser man framförallt att det är de tillfälligt timanställda, ofta lågutbildade kvinnor i arbetaryrken, som blir inringda vid behov, som drabbas.

De borde inte omfattas av deltidsbegränsingen, säger Ulrika Vedin som är utredare på LO.

– Det är ganska ologiskt för arbetslöshetsförsäkringen ska vara utformad så att det alltid ska löna sig att arbeta, inte att vara arbetslös.

Klicka på ljudklippet här intill för att höra mer om 75-dagarsregeln.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista