Foto: Janerik Henriksson/TT.
Sverige

Fler anmäler missförhållanden i skolan

1:37 min

Anmälningarna om missförhållanden i skolan ökar. Under 2013 ökade antalet anmälningar med 20 procent jämfört med året innan, det visar Skolinspektionens årliga tillsyn som presenteras i dag.

Skolinspektionens generaldirektör Ann-Marie Begler tror att en sådan här kraftig ökning i antalet anmälningar sannolikt beror på att fler känner till Skolinspektionen och vet att man kan göra anmälningar.

– Jag tror att det beror väldigt mycket på att vi är en ny myndighet som föräldrar och elever har fått kännedom om, då ökar också anmälningarna. Vi har inga uppgifter som säger att stödet har minskat eller att det har blivit sämre, säger Ann-Marie Begler.

Under 2013 gjordes totalt 3 575 anmälningar om missförhållanden i skolan, vilket alltså är en ökning med 20 procent jämfört med året innan. Brister i arbetet för att motverka kränkande behandling och brister i särskilt stöd till elever som inte når kunskapskraven är de vanligaste orsakerna till anmälan.

Anmälningarna till Skolinspektionen rörande särskilt stöd har mer än tredubblats de senaste fem åren och ökat med 18 procent sedan förra året.

För första gången har Skolinspektion men tittat på fördelningen mellan pojkar och flickor i anmälningarna och sett att det är ofta är pojkar i anmälningarna av brister i särskilt stöd. I två av tre fall så var den drabbade eleven en pojke.

– Vi vet att det är fler pojkar i skolan som har stöd. Det här är ett område som skolorna själva måste jobba med, att göra analyser av pojkars och flickors skolsituation för att se vilka som inte klarar att nå målen och var man ska sätta in stödet. Från den kunskap och forskning som finns vet vi att de som löper allra störst risk att inte klara sig igenom skolan är pojkar som kommer från hem där man inte har en studietradition, säger Ann-Marie Begler.

Hanna Weiderud
hanna.weiderud@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista