En kvinna på en av världens arbetsplatser sitter framför sin dator. Foto: AP/TT
Kronoberg

Kommuner vill se hur anställda surfar

1:26 min

Ljungby kommun vill köpa in programvara som kan kartlägga de anställdas surfvanor, men de är inte ensamma om det i länet. Uppvidinge funderar på ett liknande system, och Älmhult har tekniken - men använder den inte till att kolla var de anställda surfar.

Är det okej för arbetsgivare att kartlägga anställdas surfande?

– Nej, det skulle jag inte tycka om. Man får jobba under ansvar, jag tycker inte att arbetsgivaren ska vara polis så, det är väl att gå lite för långt, säger Cathrine Rydström från Växjö.

De flesta kommunerna i Kronobergs län för någon form av logg över vilka hemsidor som de anställda besöker. Men det är sällan någon kollar i de här loggarna. Det kan till exempel hända när en chef tror att en person har olämpliga surfvanor eller att polisen misstänker att någon begått ett brott.

Men Ljungby kommun vill gå lite längre och ska köpa in ett system som för statistik över vilka sajter som de anställda surfar på. Uppvidinge kommun undersöker också sådana lösningar, men har inte fattat något beslut om att införa ett sådant.

Älmhults kommun å sin sida har sedan december förra året ett system som möjliggör den typen av kontroller - men de väljer att inte använda sig av funktionen.

– Vi gör det när vi misstänker att det missbrukas, men inte annars. Det är viktigt att elever och andra som vi har i vår verksamhet lär sig hur man ska använda internet. Man kan givetvis sätta upp en massa förbud men vi försöker lita på att folk använder det som de ska, säger Älmhults IT-chef Robert Palmqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista