1 av 2
Den franska maträtten redo att avnjutas. Foto: Elisabeth Anderberg/Sveriges Radio
2 av 2
Mums filibaba! Foto: Elisabeth Anderberg/Sveriges Radio
Förmiddag i P4

Salé med skogschampinjoner och persilja

Veckans radiokock Erik Måneld lagar vegetariskt på franskt vis - en snygg småplocksrätt för folk med huvudet på skaft.

Här hittar du receptet!

Kolla in fler recept på vår Pinterestsida här!

Salé med kastanjechampinjoner (går bra med skogschampinjoner) och persilja

Smeten

3 ägg

1 dl vitt vin eller mjölk

2,5 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

100 g riven ost av grevétyp

lite salt och lite mer peppar

Fyllningen;

250 g kastanjechampinjoner

2 vitlöksklyftor

tre matskedar smör

Att strö över;

½ dl hackad persilja

Vispa ihop äggen med vinet eller mjölken i en lämplig bunke eller skål eller nåt annat du gillar att vispa saker i, det är upp till dig, jag vill inte vara inne och peta i precis allting!

Blanda mjölet med bakpulvret i en annan skål, eller bunke, eller ja du fattar.

Rör ned mjölblandningen lite i taget i ägg-vin/mjölk-geggan tills du har en jämn och fin smet.

Blanda ned salt och peppar och den rivna osten.

Finhacka vitlöksklyftorna och skiva champinjonerna lagom tunt.

Värm smör i en snygg panna och fräs runt vitlöken i en minut. I med svamparna och fräs runt i typ tre minuter till. Ta av från värmen, låt svalna något och blanda sedan ned vitlökssvamparna i salésmeten.

Smörj en vacker ugnsform, ca 30 cm i diameter, eller om du vill ha som skivor, en avlång brödform, och häll i fyllningen däri.

Grädda i 174 grader i 44 minuter!

Och klart!

Dagens bonusrecept;

Vitkål med skakad dressing

Skiva ett fjärdedels vitkålshuvud tunt och lägg strimlorna i en skål. Salta kålen en smula och krama den ordentligt så att fibrerna bryts och den blir lite mjuk..

Hitta en tom och ren glasburk med lock.

Häll i, i glasburken; 1 msk äppelcidervinäger, 1 dl rapsolja, ½ tsk dijonsenap och ½ msk finstrimlad dragon. Skruva på locket och skaka burken som sjutton i minst två minuter tills innehållet tjocknat till en trög dressing. Blanda med vitkålen. Klart!

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".