Foto: Anders Wiklund/TT
Kronoberg

Handläggare slängde bidragsansökan om skor och jacka

1:23 min

En handläggare vid Migrationsverket i länet har fått en varning för tjänsteföreseelse. Personen ska flera gånger ha låtit sökande vänta i timmar trots bokade möten och ska också ha kastat bort en bidragsansökan om skor och jacka.

Det var chefen för verksamhetsområdet som efter flera klagomål mot handläggaren gjorde en anmälan till personalansvarsnämnden. I anmälan skrev hon att handläggarens bemötande mot de sökande skadar förtroendet för verksamheten och att arbetsmiljön vid enheten påverkas negativt.

Personen har jobbat som handläggare vid Migrationsverket i länet i över sex år och ska vid flera gånger ha fått information om att samarbeta med kollegor och sätta sökande i centrum.

– Vi fick indikationer både från sökande och en arbetskamrat att något inte stod rätt till. Vi undersökte saken vidare och landade i att det här var så pass allvarligt att vi ville få saken prövad i vår personalansvarsnämnd, säger Fredrik Bengtsson som är presschef på Migrationsverket.

Vad säger handläggaren själv?

– Jag ska inte gå in i detalj på vad som sagts men vi kan säga som så att det råder delade uppgifter om vad som ska ha skett men nämnden har gått på det som fanns i anmälan.

Handläggaren kommer att få fortsätta sitt arbete men Bengtsson poängterar att en varning är en stark markering.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista