Sportmagasinet

Hockeyfeber att vänta i Kronoberg

19 min

Tingsryd, Troja/Ljungby och Växjö är alla i full flärd med stundande kval- och slutspel. I dagens upplaga av Sportmagasinet gästar bägge P4 Kronobergs ishockeyexperter Peter Sundh och Mike Zanier för att bryta ner kommande utmaningar. 

Tingsryd är i full fart med förkvalet till kvalserien till hockeyallsvenskan. I den första av tre kvalomgångar slog Tingsryd ut Västervik – och ställs nu mot Kiruna, i ett möte bäst av tre.

Första matchen spelas på hemmais men match två, och möjligen match tre, spelas 173 mil från Tingsryd. En sträcka som Tingsryd ska avklara i buss.

– Att åka till Paris är en bussresa på 150 mil. Så att åka till Paris är en kortare väg än till Kiruna. Att åka till Kiruna är ungefär samma avstånd som till Milano i Italien, säger P4 Kronobergs sportreporter Jonatan Bergman.

– Det är en bussresa. De måste hitta ett sätt att vinna en match. Det är vad det är, poängterar hockeyexpert Mike Zanier.

– Jag tror inte att det är så farligt egentligen. Du är ju uppvuxen med det även om resorna är mycket kortare här nere. Du har dina egna fasta säten i bussen, det är så naturligt. Det är rätt skönt, jag kommer ihåg när jag själv spelade ishockey, helt plötsligt får man sova ikapp allt det man inte hann med en annan gång, utvecklar hockeyexpert Peter Sundh.

"Troja klarar sig kvar"

För Troja/Ljungby står det klart sedan en tid att man får försöka rädda det hockeyallsvenska kontraktet genom kvalserien.

– Det säger rätt mycket när Christoffer Bengtsberg, enligt mig, varit den bästa spelaren under hela säsongen. Man har inte riktigt lyckats med vissa värvningar, exempelvis Shea Guthrie. Dessutom tror jag att skadan på Johan Andersson var ett riktigt dråpslag. Han är en ledare som man saknat på isen, säger Jonatan Bergman.

– Hade man haft samma lag som man har nu och börjat hockeyallsvenskan i dag, så tror jag att man hade klarat sig kvar utan kvalserien, utvecklar Jonatan Bergman. 

Och efter de tre återstående matcherna väntar nu alltså en kvalserie på tio matcher för Troja/Ljungby.

– Jag tror att dom klarar av det. Men jag tror det blir riktigt, riktigt tufft eftersom klubbarna som kvalar neråt har förlorat hela året medan lagen som kvalar uppåt från division 1 har vunnit hela året. Så de har en känsla hur man ska vinna en match. Jag tror Troja klarar sig eftersom man har mer talang, men det blir jättetufft, säger Mike Zanier.  

– Jag tror Troja kommer vara förberedda för kvalserien när den börjar. Jag tror att själva gruppen har haft det på känn att det blir tungt och har ställt sig in på kvalserien, säger hockeyexpert Peter Sundh.

"Växjö kan gå hela vägen"

Växjö har ett mer än fint slagläge inför slutspurten i SHL. Med sex matcher kvar att spela och 18 potentiella poäng att slåss om, har tredjeplacerade Växjö tio poäng ner till sjuan Brynäs. 

– Det är riktigt stort. Vi tänkte inför säsongen att de kanske skulle komma på femte, sjätte eller sjundeplatsen men de kämpar för tredjeplats nu mot Luleå. Jag tror det är viktigt att de tar tredjeplatsen också så de slipper Skellefteå i en semifinal. 

Hur går det i ett eventuellt slutspel?

– Om allt går bra kan de gå till final. Men jag blir besviken om de inte går till semifinal. De har spelat riktigt bra hela året, säger Mike Zanier.

– Det kan gå hela vägen. Men semifinal ska man göra bra matcher i och går man till final är det plus i kanten. Men man är bland de fyra bästa klubbarna, tycker Peter Sundh.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista