1 av 2
Bernt Bengtsson med sin cykel. Foto: Simon Campanello/Sveriges Radio
2 av 2
Bernt visar upp det vassa gruset. Foto: Simon Campanello/Sveriges Radio
Lyssnartips

Många får punka när snön har smält

1:43 min

Nu är det en krånglig tid för cyklister. Snön har smält, men gruset ligger kvar på cykelbanorna en tid till och det gruset orsakar många punkteringar varje år.

Den här nyheten kom till tack vare ett lyssnartips. Fler nyheter gjorda med lyssnarna hittar du om du klickar här!

– Här ser du den, säger Bernt Bengtsson och håller upp en liten, kilformad stenflisa.

– Den är mer eller mindre som en glasbit, och det finns inga däck som håller mot det, säger han.

Han fick nyligen punktering på cykeln och när han lagade däcket hittade han flisan inkilad i gummit. Hans fru fick också punktering på sin cykel nyss, och de är inte ensamma om att behöva laga däcken nu när snön smält undan.

Det är inte heller bara Ljungbybor som drabbas utan flera cykelhandlare i länet som P4 Kronoberg pratat med är överens om att det är högsäsong för punkor just nu.

Orsaken är singlet, alltså det grövre gruskrosset som numera används på cykelbanor. När snön smälter undan ligger det löst och kan, om man ha otur, tränga in i och ha sönder däcket.

– Det blir så, det är olika hårdhet på berget som krossas och vissa bitar blir lite flisigare och kan orsaka skärskador på däcken, berättar Per Mårtensson som är gatu- och parkchef i Ljungby kommun.

Men han menar ändå att singel är ett väldigt bra material när det gäller att förhindra halka.

– Det är ett väldigt tryggt material för att bekämpa halka. Jämför man då med en halkolycka som kan ge ett armbrott eller benbrott är det ett ganska ringa bekymmer med punktering på en cykel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista