1 av 2
2 av 2
Lars-Peter Hielle med Anton Dackenberg, valledare för SSU Kronoberg och Denice Sigvardsson från Växjö som sitter i moderatstudenterna riksstyrelse.
Val 2014

WEBB-TV: Studentprotest på universiteten mot sänkt studiebidrag

1:25 min

Under onsdagen gjorde SSU och S-studenter en samordnad aktion på bland annat Linnéuniversitetet i Växjö. Det för att visa sitt missnöje över finansminister Anders Borgs förslag om att sänka studiebidraget för studenter med 300 kronor.

Kolla in när Anton Dackenberg, valledare för SSU Kronoberg, och Denice Sigvardsson från Moderatstudenterna debatterar sänkta studiebidrag och höjda studielån.

SSU och S-studenterna har som mål att protestera på alla universitet och högskolor mot förslaget.

– Det handlar om att regeringen sparar in 800 miljoner kronor som man tar från fattiga studenters fickor för att betala sina ofinansierade skattesänkningar och det tycker vi är djupt orättvist, säger Anton Dackenberg som är valledare för SSU Kronoberg som var på Linnéuniversitetet idag

När alliansen tog över makten 2006 var bidragsdelen 34, 4 procent av det totala studiestödet - med regeringens nya förslag skulle bidragsdelen ligga på 25, 6 procent. 

Under nittiotalet låg bidragsdelen i stort sett konstant på 27,8 procent.

På Linnéuniversitetet fanns idag också Denice Sigvardsson från Växjö som sitter i moderatstudenternas riksstyrelse och hon försvarar Anders Borgs förslag.

– Jag tycker det är okej för att man ska inte bara se till bidragen utan man ska också se till lånedelen ioch att det är ett studiemedel som höjs i sin helhet och det där det viktiga ligger.

Det blir jobbigare att betala igen?

– Det blir det men vi ska också se till de skatteavdragen vi har gjort så att varje individ faktiskt får mer tillbaka i sin plånbok.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista