SVT
Småland

Färre Smålandsnytt-sändningar från Växjö

8:00 min

Om ett år kommer Smålandsnytts morgonnyheter och nyheter på söndagar att sändas från Malmö istället för från Växjö. Samtidigt minskas personalstyrkan på SVT i Växjö och Kalmar, medan den förstärks i Jönköping.

Syftet är att omfördela resureserna till det redaktionella arbetet.

Redaktionen i Jönköping kommer också förstärkas med några tjänster medan redaktionerna i Växjö och Kalmar blir något mindre.

– SVT sparar inte in på regionala nyheter, tvärtom, och det känns väldigt bra. Men när resurser omvandlas från utsändning och teknik till insamling och journalistik så drabbar det en utsändningsort som Växjö, säger Lotta Orstadius, som är Smålandsnytts redaktionschef.

Men de här förändringarna kommer tittarna inte att märka så mycket av.

– Nej knappast. Du märkte nog inte under OS i London att man satt i en studio där som sändes ut från Stockholm eller att vi sänder live i Gomorron rakt från Stockholm fast vi står i Småland och sänder ut. Sen är det klart att alla förändringar gör ont och att det kommer bli jobbigt.

De nya förändringarna innebär bland annat att reportrar ska kunna allt - även fota och redigera.

– Det här bygger på att alla kan göra allting. Det är en omställningsprocess för oss som kommer vara ganska jobbig, säger Ida Andersson, fackordförande för SJF-klubben.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista