Demonstrationståg i Malmö mot Reva-projektet 2013. Foto: Johan Nilsson/Scanpix
Sverige

Polisen tillbakavisar uppgifter om högre lön för fler Reva-kontroller

Att poliser skulle få högre lön ju fler utlänningskontroller de gör stämmer inte enligt polisen. 

Tidningen Dagens Arena skriver att poliserna som jobbar med Reva får högre lön ju fler utlänningskontroller de gör.

En gränspolis som Metro pratat med är orolig över det här. Han säger att allt fler oskyldiga kan komma att drabbas.

– En stor procentandel av de stoppade är svenska medborgare. Varje gång det sker är det ett misslyckande, säger polisen.

Men, att poliser skulle få högre lön ju fler inre utlänningskontroller de gör stämmer inte, enligt Peter Nilsson, chef vid gränspolisen på Arlanda. 

– Det finns ingen sådan koppling till att någon skulle göra ett visst antal av någonting. Jag har mycket svårt att tro att polisen överhuvudtaget har ett sådant system någonstans att man kopplar det direkt till att man har gjort ett visst antal kontroller, förhör eller motsvarande. 

FAKTA: Det här är Reva

Reva står för Rättsäkert och effektivt verkställighetsarbete. Det är ett samarbete mellan Polisen, Migrationsverket och Kriminalvården. Målet med Reva är att genom nya rutiner korta ner handläggningstiderna, bland annat genom att dela in olika utvisningsärenden i olika grupper utifrån om de är svåra eller lätta att genomföra. Om en person inte lämnar Sverige självmant efter att ha fått nej på sin asylansökan får polisen ansvar för att leta upp och utvisa personen.

Källa: Polisen, Migrationsverket (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".