Foto: Linda Forsell/TT.
Sverige

Strax avgörs namn och titel på prinsessbabyn

2:53 min

I dag klockan 15 tillkännages vad prinsessan Madeleines dotter ska heta och vilken titel som barnet får.

Kungen har kallat regeringen till konselj och där kommer han enligt traditionen att informera regeringen om vad prinsessan Madeleines och herr Christopher O´Neills dotter ska få för namn.

Kungen kommer också att berätta om han ger sin dotters bebis några titlar. Det som väntas är att hon blir en kunglig höghet, får titeln prinsessa och att hon blir hertiginna över ett landskap.

Strax efter konseljen, i Karl XV- salen på slottet, ska Riksmarskalken Svante Lindqvist läsa upp barnets namn och titel för en grupp journalister vid en pressträff, där också statsminister Fredrik Reinfeldt, talman Per Westerberg, överhovmästarinnen Alice Trolle deltar.

Dessa deltog även när prinsessan Estelle föddes för två år sedan och berättade då om den vittnesbekräftelse de undertecknat. Det är en urgammal praxis vid kungliga födslar att representanter för samhället kontrollerar och intygar att det nyfödda barnet som visas upp verkligen är rätt barn.

I år har det officiella vittnesbekräftelsedokumentet undertecknats av två läkare som deltog vid födseln i New York och kanske kommer det att visas upp och kommenteras av talmannen och statsministern idag.

Sveriges Radio sänder direkt från ceremonin i konseljsalen här på webben.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista