Monika Hansson och Lennart Pernlind. Foto: Karin Ernstsson/Sveriges Radio
Uppvidinge

Känner sig grundlurade av kommunen

1:43 min

I december köpte paret Hansson-Pernlind ett hus i Älmedal i Uppvidinge. Men några veckor efter inlyttningen fick de veta att flera vindraftsparker planerades vid deras husknut. De känner sig grundlurade av kommunen som de menar mörkat utbyggnanden.

– Man är grundlurad. Vi har försökt göra alla rätt men har ändå inte fått veta. Vi frågade kommunen och de borde ju sitta på alla svar.

Planerna på en massiv satsning på vindkraft i Uppvidinge har vållat kraftig debatt och det finns de som råkat riktigt illa ut.

Paret Hansson-Pernlind bodde i Ljusdahl i Hälsingland och ville fly vindkraften där och bestämde sig i höstas att flytta till Uppvidinge. Men det de inte visste var att flera vindkraftsparker var på gång intill deras nya paradis i Älmedal.

De hävdar att de innan de bestämde sig för att köpa huset frågade kommunen hur det låg till med vindkraften och att de då fick en karta mejlad till sig som inte på långa vägar visade sanningen - nämligen att deras hus ligger mitt emellan flera planerade vindkraftsparker. Två av dem sa kommunen ja till tisdags på fullmäktige.

Är det inte ni som har varit lite naiva och inte undersökt detta ordentligt?

– Man kan ju inte mer än ställa frågan till kommunene. Jag kan inte ta dem i örat och gå in och titta i deras akter.

Paret kommer nu att försöka komma ur sitt husköp på något vis och eventuellt kräva pengarna tillbaka.

– Det är mycket troligt, vi får se.

Hur känns det här?

– Ur askan ur elden. Det är katastrof.  

Från kommunens sida har man en annan bild av vad som sagts och gjorts. Mer om det hör du senare i dag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista