Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
Uppvidinge

Uppvidinge kommun tillbakavisar kritik om mörkning av vindkraftsparker

1:29 min

Uppvidinge kommun tillbakavisar kritiken från paret Hansson-Pernlind om att kommunen mörkade information om de planerade vindraftsparkerna, när de skulle köpa sitt hus i Älmedal före jul.

"De betalar sig aldrig! Det är vi skattebetalare som subventionerar varenda snurra som förpestar vårt landskap!"

– De har fått svar på de frågor de har ställt, men sedan kanske inte de frågorna varit tillräckligt många och vidlyftiga för att de med det underlaget ska kunna ta ställning till om de ska köpa den fastigheten eller inte. Det är  kanske där det ligger, för härifrån har de fått en korrekt uppgift, säger Karin Holst som är förvaltningschef på miljö- och byggnadsförvaltningen.    
 
Parets kritik går ut på att de inte fick veta sanningen om de planerade vindkraftsparkerna i området, när de var på gång att flytta fån Hälsingland till Uppvidinge. Två av dem klubbades i fullmäktige i tisdags.

De frågade i höstas och fick då en karta mejlad till sig över planerade vindraftverk i Älmedal, men ingen information om de andra parkerna som var på gång i området.

– Man är ju grundlurad och när man då försökt göra rätt och ställa alla rätta frågor och ändå inte får veta, säger Monika Hansson.. 

Men enligt Karin Holst har kommunen alltså svarat på de konkreta frågor paret ställde och kan inte se att man gjort något fel eller mörkat något.

– Vi måste hålla oss sakliga och korrekta och svara på de frågor vi får och det har vi gjort, säger hon. 

– Enligt min uppfattning har vi inte gjort något fel och absolut inte undanhållit något avsiktligt överhuvudtaget, den tanken är helt orimligt, säger Karin Holst.

Har ni begått ett misstag här då?

– Som jag ser det har vi inte begått något misstag utan vi har besvarat de frågor vi fått.

Allt om den vindkraftsvänliga Uppvidinge finns dessutom på kommunens hemsida och finns infomation så man kan man bilda sig en uppfattning om hur landet ligger, säger Karin Holst. Det brukar vara där människor börjar, säger hon.

– Den här fastigheten ligger dessutom i ett området som är klassat som riksintresse för vindbruk och det kan man hitta på hemsidan, säger hon.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista