Projektledare för Melodifestivalen Maria Ilstedt. Foto: Fredrik Persson
Sverige

Melodifestivalen skärper reglerna

1:30 min

Efter P4 Sjuhärads avslöjande om röstningsfusk i Melodifestivalen skärps reglerna. Det meddelade projektledaren Maria Ilstedt vid en extrainsatt presskonferens i dag.

Enligt Melodifestivalens tävlingsregler är det förbjudet att marknadsföra ett bidrag. När det nu blivit känt att en så kallad röstningsrobot använts under en tävling har festivalen beslutat att infoga ytterligare en skrivning i reglerna.

– Det ska nu även omfatta att köpa röstningsförfaranden. Gör man det blir man diskvalificerad, sa Maria Ilstedt vid dagens presskonferens.

Med dagens mätverktyg kan arrangörerna dagen efter en tävling gå in och titta närmare på siffror som sticker ut. Kan man då slå fast att det handlar om köpta röster innebär det att bidraget utesluts, enligt de nya reglerna. Men hur en sådan bedömning ska göras är i nuläget oklart.

– Det är en sak vi får se hur vi kan göra. Det är något vi måste jobba på, sa Maria Ilstedt.

När årets tävling är över kommer ledningen sätta sig ner och gå igenom vad man kan göra för att liknande röstningsfusk inte ska inträffa igen. Maria Ilstedt poängterade i dag att Melodifestivalen ska handla om "fair play".

– Det ska vara svenska folket som röstar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista