1 av 5
Anders Bondeson berättar att det är många som liknar Lagavallens nuvarande läktare vid en öststatsläktare. Foto: Jonatan Bergman/Sveriges Radio.
2 av 5
"Plåtskjulet", som Anders Bondeson kallar det kan rustas upp. Foto: Jonatan Bergman/Sveriges Radio.
3 av 5
Den här byggnaden ska rivas. Foto: Jonatan Bergman/Sveriges Radio.
4 av 5
Ibland har Ljungby IF tvingats spela seriematcher på konstgräset på B-plan. Foto: Jonatan Bergman/Sveriges Radio.
5 av 5
I planerna planerar man att flytta gräsplanen åtta meter mot B-plan så att det kan finnas utrymme att bygga ut tennisbanorna. Foto: Jonatan Bergman/Sveriges Radio.
Ljungby

Upprustning av Lagavallen på gång

1:38 min

Ljungby IF:s arena Lagavallen bör rustas upp för drygt 40 miljoner kronor. Det rekommenderar Ljungby kommuns kultur- och fritidsnämnd till kommunstyrelsen och kommunfullmäktige. Kultur- och fritidsnämndens ordförande Anders Bondeson (M) tycker inte den nuvarande arenan håller måttet. 

– Den här planen, ja hela anläggningen, är ju jättegammal. Läktaren här ser du att den inte är någon attraktiv plats. Med det här plåtskjulet.. Det är ju många som säger att det liknar en öststatsanläggning, säger Anders Bondeson. 

Som det är nu lever Lagavallen inte upp till kvalifikationerna för spel i division 1. Kultur- och fritidsnämnden rekommenderar att man bygger en ny läktare, elljus, ny entré och nya omklädningsrum.

Dessutom rekommenderar man att byta ut naturgräset till konstgräs eftersom den nuvarande mattan är dåligt dränerad.

– En plan på konstgräs kan användas mycket mer. Man kan spela fler matcher och kan också träna på den, säger Bondeson. 

Nu går ärendet till kommunstyrelsen och fullmäktige där man först ska besluta om de inledande 450 000 kronor som projekteringen av upprustningen kostar.

Efter en möjlig projektering ska man ha en klarare bild av genomförandet och kostnaderna, och då måste ärendet gå en vända till genom de olika politiska instanserna.

En tidsram är i nuläget svår att avgöra, men Bondeson tror att man kanske kan vara igång med arbetet kring själva planen redan till hösten.

"Man får tänka på ungdomen"

Och pengarna det skulle kosta att rusta upp Lagavallen investeras av Ljungby kommun. Det är alltså inte tal om något lån. 

Varför tycker ni i kultur- och fritidsnämnden att Ljungbys skattebetalare ska lägga 40 miljoner kronor på att rusta upp en fotbollsarena?

– Man får också tänka på ungdomen som är här med stora aktiviteter. Vi har varit eftersatta med många anläggningar, det gäller också Sunnerbohov och Sunnerbohallen som inte håller de måtten som det behövs för vissa verksamheter.

– Så man får spela vissa grejer på dispens, säger Anders Bondeson. 

Ljungby IF ska också bygga en ny klubbstuga i egen regi. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista