Nyhetsproducent Therese Gabrielsson listar varje vecka de lokala nyheter du inte bör ha missat. Foto: Lennart Nilsson/Sveriges Radio
Nyhetslistan

Nyhetslistan: Det här bör du ha koll på från veckan som gått

2:51 min

Varje vecka gör nyhetsproducent Therese Gabrielsson en lista över de lokala nyheter du inte bör ha missat från veckan som gått. Godkänt, koll eller impa - hur bra koll har du?

GODKÄND:

Vem ska städa på Markaryds station? Det kan tyckas vara en futtig fråga men den har väckt känslor i kommunhuset i Markaryd. För de menar att det är Trafikverket som ska se till att fimpar och löv och annat håller sig borta och som en protest mot att Trafikverket inte gör sitt jobb, gick kommunledningen i måndags ut och städade stationen själva. Med sopsäckarna i högsta hugg sa de dessutom att de skulle skicka faktura för de timmar de lagt ner till Trafikverket. Gör ni det, sa Trafikverket lite kaxigt. För att ni städar är ju helt rätt - det är ju kommunen som ska städa. Nähä, det är det inte, sa kommunalrådet Bengt Germundsson (KD). Jo, det är det, sa Trafikverket. Nej, det är det inte, sa Germundsson. Jo, det är det sa Trafikverket. Vem som har rätt och om det kommer vara rent på stationen för dig som reser framöver återstår att se.

KOLL:

Vindkraften är en het potatis i Uppvidinge. I tisdags kväll beslutade kommunfullmäktige att 40 nya vindkraftverk ska byggas. Är alla överens då om att det här är en bra idé? Nej, verkligen inte, säger du med koll på läget. Nej, vindkraftverken har mötts av kraftiga protester, både från invånare och politiker och man är inte ens eniga inom partierna. Du med koll vet också att förslaget röstades igenom med minsta möjliga marginal - en röst.

Ytterligare lite kan du stajla med genom att veta att det här kan leda till ett nytt parti i Uppvidinge - föreningen VI som har 350 medlemmar och som är starka motståndare till hur kommunen hanterar frågan om vindkraft, funderar nämligen på att starta ett parti som kan driva motståndet. På måndag får vi veta om de gör slag i sak.

IMPA:

Impanivån denna vecka kanske riktar sig till dig som vill imponera på de lite yngre. För jag tror att det främst är de som uppmärksammat Gossip girl. Så här var det att igår var Elina med i P4 och berättade hur hon blivit uthängd på nätet av någon som inte har en aning om vem det är. Det handlar om ett konto på Twitter, som alltå kallas Gossip girl Växjö (skvaller-flickan) som lägger ut skvaller om folk i Växjös nattliv, ibland med bild. Elina tycker det känns olustigt att någon exempelvis lagt ut bilder på henne och en kille när de kysser varann, utan att hon ens märkt att biden togs. Eller skrivit när hon och en kille sovit över hos varandra. Och händer det igen funderar hon på att polisanmäla. Att skvallra om folk är såklart inget nytt, men det intressanta i det här är väl egentligen att medan Elina blir namngiven på ett konto som alla kan se, så väljer den som ligger bakom Gossip girl-kontot att vara helt anonym.

Kolla in några tidigare listor:

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista