Linus Sandberg och Erik Heikkilä, två av många bussresenärer som inte använder säkerhetsbältet på bussen. Foto: Roger Bergvik/Sveriges Radio
Kronoberg

NTF-kritik mot höjd maxfart för landsortsbussar

"Det känns säkert ändå"
1:33 min

Från i morgon lördag höjs maxhastigheten för landsortsbussar utrustade med säkerhetsbälten för passagerarna från 90 kilometer i timmen till 100 kilometer i timmen. Men trafiksäkerhetsföreningen NTF är kritisk till höjningen.

– De högre hastigheterna kommer ju att öka krockvåldet, och så länge som vi har så många som sitter utan bälte så blir ju konsekvenserna enorma. Man riskerar ju både att kastas runt i bussen om man inte använder bältet och ur bussen, och alla undersökningar som gjorts visar ju att det är en låg användning av bälte i bussar trots att lagen har funnits i många år, säger Eva Jacobsson Börjesson på NTF Sydost.

Eva Jacobsson Börjesson menar att det behövs en attitydförändring när gäller bälte i bussar:

– Vi tar ju på oss bälte i personbil och på flyget men vi gör inte det i bussen. Man måste jobba med inställningen hos de som åker buss.

Erik Heikkilä och Linus Sundberg åker landsortsbuss ibland, men bältet använder de int.

– Nej, det är väl så att det känns säkert ändå i en stor buss, säger de.

Patrik Edstrand är busschaufför och han säger att det inte finns mycket tid att tjäna på den här höjningen med de vägar som finns här i länet.

– Bränsleåtgången ökar ju också med högre hastighet, sedan är det ju så att många inte har bältet på trots att det är lag på det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".