Foto:Lars Pehrson/TT
Kronoberg

Ökad mottagning av ensamkommande flyktingbarn

Från och med årsskiftet har Migrationsverket möjlighet via en lagändring att hänvisa ensamkommande flyktingbarn till en kommun även om kommunen i fråga inte är villig att ta emot nyanlända. Men detta är något som Länstyrelsen i Kronoberg tror kan få konsekvenser.

Länsstyrelsen i Kronoberg har i en rapport skrivit att de arbetar hårt för att kunna placera fler ensamkommande flyktingbarn i länets kommuner. Men att det finns några orosmoln över att det finns kommuner i länet som inte har avtal året ut om att ta emot nyanlända. Risken finns då att den kommun som inte har avtal om att ta emot inte har någon organiserad verksamhet kring omhändertagandet. Och om de då får barn som placeras ut i deras kommun finns risken att de barnen inte får samma kvalitet på omhändertagandet som i de kommuner som har avtal med länsstyrelsen.

Det finns ytterligare några problempunkter med att utöka antalet platser för Kronobergs län, skriver Länsstyrelsen, och det är att det finns för få bostäder och för hög arbetslöshet i länet.

Som det ser ut just nu är Kronobergs län tilldelade att placera ut 50 ensamkommande flyktingbarn som söker asyl under 2014.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".