Mikael Mattsson, operativ chef vid polisen i Kronoberg. Bilden är tagen vid ett tidigare tillfälle. Foto: Sandra Skeppar/Sveriges Radio
Kronoberg

Polisens operative chef delar inte polisfackets beskrivning om underbemanning

1:26 min

Kronobergspolisens operative chef bemöter nu polisfackets kritik när det gäller underbemanning och ett minskat antal poliser i länet. Enligt facket är servicen gentemot medborgarna i dagsläget inte tillräckligt bra och akuta utryckningar tar för lång tid. Men det här en beskrivning som den operative chefen vid kronobergspolisen Mikael Mattsson inte skriver under på.

– Tittar man på nationella undersökningar så finns ett stort förtroende för polisen och de insatser som görs och det är det vi får rätta oss efter. Hur ser förtroendet för polisen ut hos allmänheten? För närvarande ser det rätt gott ut, säger Mikael Mattson, operativ chef vid kronobergspolisen.

Så Polisförbundets beskrivning är inte riktigt sann?

– Man har olika uppfattningar om saker och ting, kan man säga.

Kronobergspolisen tillhör ett så kallat miuslän, ett av de tre i landet som anses ha lägre andel grov brottslighet bland annat och som därför ska dela med sig av resurserna till de län där brottsligheten anses vara högre - som i Skåne.

Omfördelningen av resurser som i det här fallet inte gagnar länet kom efter en 10-årsperiod då polisenrna blivit fler. Och då blir kontrasterna stora, menar Mikael Mattssson.

– Kronoberg har ökat med 50 poliser de senaste åren. Det visar sig ganska tydligt att man har en hög ambitionsnivå.

Kanske är det så att Kronobergspolisen har en högre ambitionsnivå efter år med många poliser i länet och högre bemanning än idag. Men än kan saker ändras.

– Vi är inne i en ny omorganisation inom svensk polis som innebär att vi första januari 2015 blir en myndighet. Vi vet inte hur det nya livet kommer se ut efter 2015.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista